Economic MCQ (Quiz) Online Test Free

Published by success24hour on

Economic MCQ (Quiz) Online Test Free

Dear friends we provide youEconomic MCQ (Quiz) Online Test Free. In this post we provide Economic objective question and answer therefore you can prepare very well. you can prepare for different competitive exams like SSC, IAS, PCS, Bank, Railway etc.

Economic MCQ (Quiz) in English Online Test Free

Economic MCQ (Quiz) Online Test Free

Economic MCQ (Quiz) Online Test Free

Economic MCQ (Quiz) in English Online Test Free

1. Which of the following panel was appointed to put forward recommendations of GAAR?
A) Reddy panel
B) P. Shome panel
C) Rangarajan panel
D) None of these
Answer-B

2. SDR is the currency of IMF, which is called as………….also.
A) White gold
B) Book keeping entry only
C) Paper gold
D) Yellow metal
Answer-C

3. What is MCX-SX?
A) Third online trading share market in India
B) A new insurance company which is not registered with the government yet.
C) Online trading market on paper only.
D) Online trading market dealing only in gold.
Answer-A

4. Open market operations (OMOs) are related to…….
A) Fiscal policy
B) Monetary policy
C) Labour policy
D) Agricultural policy
Answer-B

5. Who regulates finance market in India?

A) Ministry of finance
B) Reserve bank of India
C) Ministry of trade and commerce
D) SEBI
Answer-D

6. Which of the following is a credit rating agency?
A) CRY
B) IBRD
C) ICRA
D) IRDA
Answer-C

7. When was COPRA implemented in India?
A) 1984
B) 1985
C) 1986
D) 1988
Answer-C

8. The rate at which the RBI gives short term Loan to commercial banks is called……
A) Bank rate
B) Repo rate
C) Reverse Repo Rate
D) Prime lending rate
Answer-B

9. Which of the following is a direct tax?
A) Corporation tax
B) Custom duty
C) Excise duty
D) Service tax
Answer-A

10. Which of the following is the largest canal irrigated states in india?
A) Haryana
B) Rajasthan
C) Uttar Pradesh
D) Punjab
Answer-B

11. Which three states are the top three producers of food grains in India?
A) U.P., Punjab, Madhya Pradesh
B) Punjab, U.P., Madhya Pradesh
C) Madhya Pradesh, U.P., Punjab,
D) U.P., Gujarat, Madhya Pradesh
Answer-A

12. Which of the following is the biggest tank irrigated state in India?
A) Tami Nadu
B) Karnataka
C) Andhra Pradesh
D) Odisha
Answer-C

13. When was the first agriculture census of India conducted?
A) 1880
B) 1890
C) 1921
D) 1970
Answer-D

14. Which of the following is covered in the ISOPOM scheme?
A) Oilseeds
B) Pulses
C) Maize
D) All of the above
Answer-D

15. The newly released CSR-43 is a seed crop of………
A) Tea
B) Wheat
C) Rice
D) Maize
Answer-C

16. When the Land Reform Act was passed?
A) 1950
B) 1953
C) 1952
D) 1957
Answer-A

17. Which state initiated the eradication of Zamindari system?
A) Bihar
B) Bengal
C) Maharashtra
D) Uttar Pradesh
Answer-D

18. Land reform is covered under………
A) Central list
B) State list
C) Concurrent list
D) None of the above
Answer-B

19. In which two places Mahalwari system was started?
A) Punjab and Haryana
B) Bengal and Bihar
C) Agra and Awadh
D) Maharashtra and Jammu Kashmir
Answer-C

20. Who started the Mahalwari system?
A) William Bentinck
B) L.Carnavalis
C) Sir John Shore
D) None of these
Answer-A

21. Which of the following statements is not true about Zamindari system?
A) It was implemented in Bengal.
B) In it the landowner was made the land owner
C) In this, the Zamindar gave 80% of the total tax to the British and kept 20%
D) Before independence, this practice was applicable to the area of 19% of India.
Answer-C

22. Who started the Zamindari system?
A) John Shor
B) L. Carnavalis
C) Lord Minto
D) William Bentinck
Answer-B

23. Which of the following institutions is not part of the World Bank community?
A) IBRD
B) WTO
C) IDA
D) IFC
Answer-B

24. Which of the following currency is not included in the calculation of the SDR of International Monetary Fund?
A) Yen
B) Yuan
C) Rupee
D) pound sterling
Answer-C

25. Which of the following institution is associated with Dunkel Proposals?
A) World Bank
B) International Monetary Fund
C) World Trade Organization
D) United Nations Organization
Answer-C

26. Which of the following countries is the latest member of the International Monetary Fund?
A) Tuvalu
B) Iran
C) Serbia
D) Nauru
Answer-D

27. Which of the followings are called Brettonwoods Twins?
A) IMF & International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
B) IMF & World Trade Organisation
C) IBRD & World Trade Organisation
D) None of the above
Answer-A

28. Who issues the Special Drawing Rights (SDR) in the following?
A) World Bank
B) World Trade Organization
C) Asian Development Bank
D) International Monetary Fund
Answer-D

29. If the Balance of Payment of a country is adverse, then which institution will help that country?
A) World Bank
B) World Trade Organization
C) International Monetary Fund
D) Asian Development Bank
Answer-C

30. When was Pradhan Mantra Awas Yojana was launched ?
A) January, 2015
B) April, 2015
C) June, 2015
D) May, 2015
Answer-C

31. Rashtriya Swasthya Bima Yojana scheme which was launched on April 1, 2008 has been implemented in how many Indian states ?
A) 17
B) 25
C) 21
D) 23
Answer-B

32. Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana was later renamed as ?
A) Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana
B) Pradhan Mantri Gram Jyoti Yojana
C) Atal Gram Jyoti Yojana
D) Rashtriya Gram Jyoti Yojana
Answer-A

33. Which scheme was launched after merging with Employment Assurance Scheme (EAS) and Jawaharlal Gram Samridhi Yojana (JGSY) ?
A) Jawaharlal Nehru Grameen Rozgar Yojana
B) National Grameen Rozgar Yojana
C) Pradhan Rozgar Yojana
D) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
Answer-D

34. For Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) how many states have been identified for beginning construction of houses for urban poor ?
A) 12
B) 15
C) 9
D) 19
Answer-C

35. Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojna Government of India Project to engage rural youth mainly of which caste ?
A) Dalits
B) OBC
C) Physically handicapped
D) SC
Answer-D

36. Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojna Government of India Project to engage rural youth mainly of which caste ?
A) Dalits
B) OBC
C) Physically handicapped
D) SC
Answer-B

37. State one of the objectives of PFDF Pooled Finance Development Fund Scheme ?
A) Decentralization of economic growth and power.
B) Improving infrastructural facilities and creating durable public assets in cities
C) Promoting resource generated schemes for Urban Local Bodies to improve overall financial scenario.
D) All of the above
Answer-A

38. Which scheme is focused on promoting self-employment and organization of rural poor?
A) Sampoorna Grameen Yojana
B) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
C) National Rural Livelihood Mission
D) None of the above
Answer-C

39. Which was the first state to submit State Annual Action Plan under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) ?
A) Madhya Pradesh
B) Kerala
C) Gujrat
D) Rajasthan
Answer-D

40. The Eleventh Plan’s objective is:
A) Development of minors
B) Growth with social justice
C) Inclusive growth
D) Removal of poverty
Answer-C

41. India is regarded as a country with ‘Demographic Divide’. This is due to:
A) Its high population in the age group below 15 years
B) Its high population in the age group of 15-64 years
C) Its high population in the age group above 65 years
D) Its high total population
Answer-B

42. Out of the following, Indian economy can be truly classified as:
A) A food-deficit economy
B) A labour-surplus economy
C) A trade-surplus economy
D) A capital-surplus economy
Answer-B

43. In India, agriculture income is calculated by:
A) Output method
B) Input method
C) Expenditure method
D) Commodity flow method
Answer-A

44. GDP at factor cost is:
A) GDP minus indirect taxes plus subsidies
B) GNP minus depreciation allowances
C) NNP plus depreciation allowances
D) GDP minus subsidies plus indirect taxes
Answer-A

45. National Income estimates in India are prepared by:
A) Planning Commission
B) Reserve Bank of India
C) Central Statistical Organisation
D) Indian Statistical Institute
Answer-C

46. National Income is based on the:
A) Total revenue of the state
B) Production of goods and services
C) Net profit earned and expenditure made by the state
D) The sum of all factions of income
Answer-B

47. As the economy develops, the share of the tertiary sector in the GDP:
A) Decreases
B) Decreases then increases
C) Increases
D) Remains constant
Answer-C

48. The Second Five Year Plan was based on:
A) Mahalanobis Model
B) Vakil and Brahmananda’s Wage-Goods Model
C) Harrod-Domar Growth Model
D) Solow Growth Model
Answer-A

49. The Second Five Year Plan was based on:
A) Planning Commission
B) Parliament
C) National Development Council
D) Union Cabinet
Answer-C

50. Economic Planning is in:
A) Concurrent list
B) State list
C) Union list
D) Not any specified list
Answer-A


9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *