Geography MCQ (Quiz) Online Free Test

Published by success24hour on

Geography MCQ (Quiz) Online Free Test

Dear friends our team provide youGeography MCQ (Quiz) Online Free Test. In this session we provide objective question and answer of Geography therefore you can prepare well for different competitive exams.

Geography MCQ (Quiz) in English Online Free Test

Geography MCQ (Quiz) Online Free Test

Geography MCQ (Quiz) Online Free Test

Geography MCQ (Quiz) Online Objective Question and Answer

1. What runs between the North Sea and the Atlantic Ocean ?
A) Labrador Sea‎
B) James Bay‎
C) The English Channel
D) Greenland Sea
Answer-C

2. Congo River in Africa is how many miles long ?
A) 2720
B) 3720
C) 2270
D) 3270
Answer-A

3. What is divergent plate boundary?
A) A barrier beach that is connected to land at one end with the other end extending into a body of water such as a bay, lagoon or ocean
B) An indefinite zone extending seaward from the shoreline to just beyond the breaker zone
C) The landward flow of water up onto the beach that occurs when a wave breaks
D) Mid ocean ridge demarcates the boundary between two tectonic plates
Answer-D

4. The Southern Ocean – surrounding Antarctica – does not border which landmass ?
A) The Eurasian
B) Americas
C) Australia
D) Antarctica
Answer-A

5. Bay of Biscay which is an extension of the Atlantic Ocean on which cost of Europe is it located ?
A) Southern Coast of Europe
B) Nother Coast of Europe
C) Western Coast of Europe
D) Eastern Coast of Europe
Answer-C

6. Colombia border which two oceans ?
A) Antarctica & Atlantic
B) Atlantic and the Pacific.
C) Antarctic & Pacific
D) Artic & Pacific
Answer-B

7. Colombia border which two oceans ?
A) Antarctica & Atlantic
B) Atlantic and the Pacific.
C) Antarctic & Pacific
D) Artic & Pacific
Answer-D

8. Out of the following which country does not have a river ?
A) Bahamas
B) Tonga
C) Yemen
D) All of them
Answer-B

9. Which sea is situated between the east coastline of Italy and the Balkan Peninsulas ?
A) Adriatic Sea
B) Ionian Sea
C) Ligurian Sea‎
D) Tyrrhenian Sea
Answer-A

10. Name the that sea empty itself in the Volga River ?
A) Black
B) Caspian
C) Red
D) Adriatic Sea
Answer-C

11. Out of the following which one is borders Bay of Bengal to the north ?
A) Sri Lanka
B) India
C) Bangladesh
D) Malay Peninsula
Answer-D

12. Which part of reef stretches along eastern coast of Central America from Mexico to HondurasBelize Barrier Reef ?
A) New Caledonia Barrier Reef
B) Mesoamerican Barrier Reef
C) Andros Barrier Reef
D) None of the above
Answer-B

13. Which out the following does not border The East China river ?
A) Mongolia
B) Japan,
C) Taiwan
D) South Korea
Answer-A

14. Moselle river forms the eastern border of which European country ?
A) Germany
B) Belgium
C) Luxembourg
D) France
Answer-C

15. Which rivers sources in the Turkey ?
A) Filyos River
B) Terme River
C) Dim River
D) Tigris River
Answer-D

16. __________ is the leading geothermal producing country of the world, followed by New Zealand.
A) Iceland
B) USA
C) Germany
D) France
Answer-A

17. Consider the following statement (s) related to the Hydropower or water power
I. The first commercial hydroelectric power plant was built at Niagara Falls in 1879 and in 1881, street lamps in the city of Niagara Falls were powered by hydropower.
II. In India, water wheels and watermills were built, possibly as early as the 4th century BC.
Select the correct code:
A) Only I
B) Only II
C) Both I & II
D) Neither I nor II
Answer-C

18. Consider the following statement (s) related to the Solar Energy or Photovoltaic Energy
I. Photovoltaics (PV) is a term which covers the conversion of light into electricity using semiconducting materials that exhibit the photovoltaic effect, a phenomenon studied in physics, photochemistry, and electrochemistry.
II. The PV effect was observed as early as 1839 by Alexandre Edmund Becquerel, and was the subject of scientific inquiry through the early twentieth century.
Select the correct code:
A) Only I
B) Only II
C) Both I & II
D) Neither I nor II
Answer-C

19. Which of the following is not comes under high pressure belt?
A) Equatorial Region
B) Sub-tropical Region
C) Polar Region
D) Tropical Region
Answer-A

20. Which of the following is caused by global warming?
A) Ice sheets of Antarctica are breaking up.
B) The edge of west Antarctica ice-sheet is shrinking at the rate of about 125 metres each year.
C) Coral Bleaching
D) Balance patterns of precipitation
Answer-D

21. Which of the following is caused by global warming?
A) Ice sheets of Antarctica are breaking up.
B) The edge of west Antarctica ice-sheet is shrinking at the rate of about 125 metres each year.
C) Coral Bleaching
D) Balance patterns of precipitation
Answer-A

22. Which of the following is caused by global warming?
A) Ice sheets of Antarctica are breaking up.
B) The edge of west Antarctica ice-sheet is shrinking at the rate of about 125 metres each year.
C) Coral Bleaching
D) Balance patterns of precipitation
Answer-C

23. Which of the following statement (s) show how climate influences our daily lives?
I. Our houses are designed based on the climate where we live.
II. Farmers make plans based on the length of the growing season from the last killing freeze in the spring to the first freeze in the fall.
III. Utility companies base power supplies on what they expect to be the maximum need for heating in the winter and the maximum need for cooling in the summer.
Code:
A) Only I
B) Only II
C) Both I & II
D) I, II & III
Answer-D

24. Which of the following statement (s) show how climate influences our daily lives?
I. Our houses are designed based on the climate where we live.
II. Farmers make plans based on the length of the growing season from the last killing freeze in the spring to the first freeze in the fall.
III. Utility companies base power supplies on what they expect to be the maximum need for heating in the winter and the maximum need for cooling in the summer.
Code:
A) Only I
B) Only II
C) Both I & II
D) I, II & III
Answer-C

25. Which of the following climatic region is well known for natural rubber called hevea brasiliensis?
A) Equatorial Climatic Region
B) Tundra Climatic Region
C) Taiga Climatic Region
D) Tropical Climatic Region
Answer-A

26. Consider the following statement (s) related to the Siberian Climates
I. The climate is characterised by a bitter cold winter of long duration and a cool brief summer.
II. It is characterised by winter rain climate
Select the correct code:
A) Only I
B) Only II
C) Both I & II
D) Neither I nor II
Answer-A

27. Who among the following coined the term oceanography?
A) Sir John Murray
B) Fort Ricasoli
C) Herodatus
D) Carl Ritter
Answer-A

28. From which region does monsoon arrive in Assam?
A) Arabian Sea
B) Northern plains
C) Islands
D) Bay of Bengal
Answer-D

29. Where does the Arabian Sea and Bay of Bengal branch of the monsoon merge?
A) Himalayas
B) Ganga plains
C) Delhi
D) Deccan Plateau
Answer-B

30. When does Delhi receive monsoon showers?
A) Start of June
B) Mid of July
C) End of June
D) Mid of August
Answer-C

31. From which region does Delhi receive monsoon showers?
A) Bay of Bengal
B) Arabian Sea
C) Islands
D) Central Highlands
Answer-A

32. In which month does monsoon withdraws completely from the northern half of the Peninsula?
A) First week of June
B) Mid-October
C) December
D) Mid-August
Answer-B

33. Which of the following are seasons of India?
A) Retreating monsoon
B) Advancing monsoon
C) Summer
D) All of the above
Answer-D

34. Which of the following are seasons of India?
A) Retreating monsoon
B) Advancing monsoon
C) Summer
D) All of the above
Answer-B

35. Which of the following is a feature of cold weather season?
A) Low temperature
B) Low humidity
C) Inflow of cyclonic disturbances
D) All of the above
Answer-D

36. Which of the following is a striking feature of hot weather season?
A) Loo
B) Mahawat
C) Low temperature
D) None of the above
Answer-A

37. Which of the following area receive highest average rainfall?
A) Ganga valley
B) Mawsynram
C) Cherrapunji
D) Himalayas
Answer-B

38. Who is the father of modern oceanography?
A) Aristotle
B) Dave Dwyer
C) Psalm Eight
D) Matthew Maury
Answer-D

39. Ocean acidification describes the decrease in ocean pH that is caused by ______________ emissions into the atmosphere.
A) anthropogenic carbon dioxide (CO2)
B) methane,
C) nitrous oxide
D) ozone
Answer-A

40. Consider the following statement (s) related to the Coral Bleaching
I. Bleaching causes corals to turn white or pale, because loss of pigment allows the limestone skeleton to become visible through transparent tissues.
II. Zooxanthellae provide reef corals most of their carbon, limestone depositing ability, and colour.
Select the correct code:
A) Only I
B) Only II
C) Both I & II
D) Neither I nor II
Answer-A

41. Which planet in the Solar System has highest density?
A) Earth
B) Uranus
C) Neptune
D) Jupiter
Answer-A

42. Arrange the planets according to the their revolution velocity
I. Mars
II. Jupiter
III. Uranus
IV. Earth
Code:
A) I, II, IV, II
B) IV, I, II, III
C) I, III, II, IV
D) IV, III, II, I
Answer-C

43. Find the Jovial Planets among the following.
A) Mars
B) Earth
C) Venus
D) Uranus
Answer-D

44. Which of the following planets in the Solar System takes shortest revolution?
A) Neptune
B) Mars
C) Mercury
D) Venus
Answer-C

45. Which of the following Country is situated to the west of Arunachal Pradesh?
A) Bhutan
B) Thailand
C) Myanmar
D) Laos
Answer-A

46. What is the official language of Karnataka?
A) Tamil
B) Telugu
C) Kannada
D) Malayalam
Answer-C

47. Which is the highest point in Arunachal Pradesh?
A) Dhavalagiri
B) Godwin Austin
C) Namcha Barwa
D) Kangto
Answer-D

48. Which of the following is the old name of Arunachal Pradesh?
A) PEPSU
B) Coorg
C) North East Frontier Agency
D) North West Frontier Province
Answer-C

49. When was Arunachal Pradesh separated from Assam?
A) 2000
B) 1972
C) 1956
D) 1948
Answer-B

50. Which of the following rivers flows through Arunachal Pradesh?
A) Brahmaputra
B) Indus
C) Ganges
D) Cauvery
Answer-A

51. Which line separates Arunachal Pradesh from Tibet?
A) Curzon Line
B) Durand Line
C) McMahon Line
D) Maginot Line
Answer-C

52. Where is Jhuming Agriculture practiced in India?
A) Jammu & Kashmir
B) North Eastern states of India
C) South Indian states
D) None of these
Answer-B

53. Which of the North Eastern states has the highest number of Rajya Sabha seats?
A) Sikkim
B) Meghalaya
C) Tripura
D) Assam
Answer-D

54. Arrange these states in correct ascending order of Lok Sabha seats?
A) Uttar Pradesh, Maharashtra, West Bengal and Bihar
B) Bihar, West Bengal, Maharashtra and Uttar Pradesh
C) Bihar, Maharashtra, West Bengal and Uttar Pradesh
D) Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar and West Bengal
Answer-B

55. Which of the following is not a neighbouring state of Chhattisgarh?
A) UP
B) MP
C) West Bengal
D) Maharashtra
Answer-C

56. What is the correct ascending order of sex ratio in these given states as per Census 2011?
A) Bihar, Jharkhand, Goa and Andhra Pradesh
B) Bihar, Goa, Andhra Pradesh and Jharkhand
C) Bihar, Jharkhand, Andhra Pradesh and Goa
D) Jharkhand, Bihar, Goa and Andhra Pradesh
Answer-A

57.Which of the following is the old name of Uttar Pradesh?
A) Utkala
B) Kalinga
C) United Provinces
D) Anga
Answer-C

58. Which is the least populous state of India?
A) Arunachal Pradesh
B) Sikkim
C) Goa
D) Tripura
Answer-B

59. Which is the most literate union territory of India?
A) Delhi
B) Chandigarh
C) Lakshadweep
D) Puducherry
Answer-C

60. Which of the following statements is wrong about Indian states?
A) Arunachal Pradesh has lowest population density in the country
B) West Bengal is the most densely populated state of India
C) Sikkim is the least populated state of the country
D) Puducherry (among union territories) has the highest sex ratio
Answer-B

61. Which state has highest rural population according to census 2011?
A) Arunachal Pradesh
B) Maharashtra
C) Mizoram
D) Uttar Pradesh
Answer-D

62. Which of the following state is associated with Chhau folk dance?
A) Chhattisgarh
B) Madhya Pradesh
C) Jharkhand
D) Odisha
Answer-C

63. Which combination of states/union territories has more than 90% literacy rate as per census 2011?
A) Kerala, Tamil Nadu, and Mizoram
B) Kerala, West Bengal, and Mizoram
C) Kerala, Lakshadweep, and Mizoram
D) Kerala, Nagaland, and Mizoram
Answer-C

64. Which is the largest city of Madhya Pradesh?
A) Bhopal
B) Ujjain
C) Jabalpur
D) Indore
Answer-D

65. Which of the following states does not share border with MP?
A) UP
B) Uttrakhand
C) Gujarat
D) Maharashtra
Answer-B


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *