Geography Objective Question/Answer Online Test free

Published by success24hour on

Geography Objective Question/Answer Online Test free

Dear friends our team provide youGeography Objective Question/Answer Online Test free. It is useful in different competitive exams like SSC, Bank, Railway, IAS, PCS, Clerk etc. therefore you can practice it from our website.

MCQ (Quiz) of Geography Online Test free

Geography Objective Question/Answer Online Test free

Geography Objective Question/Answer Online Test free

Geography MCQ (Quiz) Online Test free

1. Madhya Pradesh is located between latitude …………and longitude ………..
A) latitude 21°04’N-26.87°N and longitude 74°02′-82°49′ E
B) latitude 21°05’N-26.88N and longitude 74°03-82°50E
C) latitude 21°06’N-26.89N and longitude 74°04′-82°49′
D) latitude 21°07’N-26.87°N and longitude 74°05′-82°49′ E
Answer-A

2. Major types of soils found in MP are:
A) Alluvial and Laterite Soil
B) Black Soil and Mixed Soil
C) Red and Yellow soil
D) All of the above
Answer-D

3. How many National Parks are in Madhya Pradesh ?
A) 7 National Parks
B) 8 National Parks
C) 9 National Parks
D) 10 National Parks
Answer-C

4. MP is………….. largest state of India in terms of population.
A) Sixth
B) Fifth
C) Fourth
D) Third
Answer-A

5. Which district of M.P. has the least area under the Paddy Crop?
A) Balaghat
B) Morena
C) Indore
D) Katni
Answer-B

6. Which of the following minerals is not produced in Jharkhand?
A) Coal
B) Thorium
C) Uranium
D) Petroleum
Answer-D

7. Which of the following is the main tribal caste living in Jharkhand?
A) Munda
B) Hoo
C) Asur
D) Gond
Answer-B

8. The economy of Jharkhand is dependent on which of the following sector?
A) Agriculture
B) Industry
C) Mining
D) Transport
Answer-C

9. Which of the following is the largest planet of the Solar System according to size?
A) Jupiter
B) Satrun
C) Neptune
D) Uranus
Answer-A

10. What is the time taken by the light of the Sun to reach on the Earth?

A) 8 Minute
B) 9 Minute
C) 7 minute 20 Second
D) 8 Minute 18 Second
Answer-D

11. Which is the deepest point from the sea level on the Earth?
A) North Channel
B) Pacific Ocean
C) Mariana Trench
D) Red Sea
Answer-C

Geography MCQ (Quiz) Online Test free

12. Which of the following part of the Sun is visible at the time of eclipse?
A) Photosphere
B) Corona
C) Chromosphere
D) Core
Answer-B

13. Which of the following part of the Sun is visible by human?

A) Photosphere
B) Corona
C) Chromospheres
D) Core
Answer-A

14. Which of the following is the longest river in the world?
A) Nile
B) Amazon
C) Yangtze
D) Mississippi
Answer-A

15. Which of the following is the biggest river in the world, measured by the amount of water that flows down it?
A) Nile
B) Amazon
C) Yangtze
D) Mississippi
Answer-B

16. Which of the following is the longest river of Europe?
A) Danube
B) Thames
C) Volga
D) None of the above
Answer-C

17. Volga flows primarily in a southerly direction through Russia into the?
A) Arabian Sea
B) Mediterranean Sea
C) Caspian Sea
D) Pacific Ocean
Answer-C

18. Danube is the second longest river of Europe which falls into?
A) Arabian Sea
B) Black Sea
C) Red Sea
D) Caspian Sea
Answer-B

19. In which of the following continent Amazon river flows?
A) Asia
B) Africa
C) North America
D) South America
Answer-D

20. Amazon river doesn’t pass through which of the following South American country?
A) Brazil
B) Ecuador
C) Peru
D) Chili
Answer-D

21. Rio Sao Francisco river flows through which of the following country?
A) Brazil
B) Ecuador
C) Peru
D) Spain
Answer-A

22. Madeira river flows through which of the following continent?
A) Asia
B) Africa
C) North America
D) South America
Answer-D

23. The Negro River is the largest of the left tributaries of which of the following river?
A) Nile
B) Amazon
C) Yangtze
D) Mississippi
Answer-B

Geography MCQ (Quiz) Online Test free

24. The Parana River originates from which of the following country?
A) Brazil
B) Zaire
C) Germany
D) Russia
Answer-A

25. Which of the following is the longest river of USA?
A) Mackenzie
B) Missouri
C) Fraser
D) Colorado
Answer-B

26. Colorado river begins from which of the following mountains?
A) Andes
B) Rocky
C) Himalaya
D) Alps
Answer-B

27. Colorado river falls into?
A) Gulf of California
B) Red Sea
C) Black Sea
D) Aral Sea
Answer-A

28. Which of the following is the largest and longest river system in Canada?
A) Mackenzie
B) Amazon
C) Colorado
D) Parana
Answer-A

29. The Mississippi River lies entirely within the territory of which country?
A) Canada
B) Mexico
C) United States of America
D) Brazil
Answer-C

30. The Mississippi River lies entirely within the territory of which country?
A) Canada
B) Mexico
C) United States of America
D) Brazil
Answer-C

31. Yukon River flows through which of the following continent?
A) Europe
B) Australia
C) North America
D) South America
Answer-C

32. Which of the following river is the longest river of Australia?
A) Murray River
B) Murrumbidgee River
C) Darling River
D) Lachlan River
Answer-A

33. Paroo river flows through which of the following country?
A) Canada
B) Zaire
C) Australia
D) China
Answer-C

34. Ob river flows through which of the following country?
A) Canada
B) Congo
C) Australia
D) Russia
Answer-D

35. Zambezi river flows through which of the following continent?
A) Asia
B) Africa
C) Australia
D) South America
Answer-B

36. Which of the following is the source of Yellow river?
A) Bayan Har Mountains
B) Alps Mountains
C) Rocky Mountains
D) Andes Mountains
Answer-A

Geography MCQ (Quiz) Online Test free

37. Which of the following is the mother river of China?
A) Red river
B) Blue river
C) Green river
D) Yellow river
Answer-D

38. Which river is also known as sorrow of China?
A) Ob river
B) Mekong river
C) Darling River
D) Yellow river
Answer-D

39. Yenisei river flows through which of the following country?
A) China
B) Russia
C) America
D) Nepal
Answer-B

40. Source of Lena river is?
A) Baikal Mountains
B) Himalayan Mountains
C) Rocky Mountains
D) Andes Mountains
Answer-A

41. Source of Volga river is?
A) Valdai Hills
B) Garo Hills
C) Tibet
D) None of the above
Answer-A

42. The Orange River or Gariep River flows through which of the following continent?
A) Asia
B) Africa
C) Australia
D) South America
Answer-B

43. Danube river passes through which of the following countries?
A) Austria
B) Serbia
C) Ukraine
D) All of the above
Answer-D

44. Elbe river flows through which of the following continent?
A) Asia
B) Europe
C) Australia
D) South America
Answer-B

Geography MCQ (Quiz) Online Test free

45. Ural River originates in the?
A) Ural Mountains
B) Himalayan Mountains
C) Bayan Har Mountains
D) None of the above
Answer-A

46. Tigris river has its source in which of the following country?
A) Syria
B) Iraq
C) Iran
D) Turkey
Answer-D

47. Euphrates river flows through which of the following countries?
A) Syria
B) Iraq
C) Turkey
D) All of the above
Answer-D

48. Dasht river flows through which of the following country?
A) India
B) Pakistan
C) Sri Lanka
D) Thailand
Answer-B

49. Niger river has its source in?
A) Guinea Highlands
B) Egyptian Highlands
C) Kunlun Mountains
D) None of the above
Answer-A

50. Limpopo river flows through which of the following countries?
A) Botswana
B) Zimbabwe
C) South Africa
D) All of the above
Answer-D


4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *