GK MCQ(Quiz) Online Test Free

Published by success24hour on

GK MCQ(Quiz) Online Test Free

Dear friends our team provide you GK MCQ(Quiz) Online Test Free. It is very useful in different competitive exams like SSC, Bank, Railway, IAS, PCS, Clerk etc therefore you can practice from our website.

GK MCQ(Quiz) Online Test Free

GK MCQ(Quiz) Online Test Free

GK MCQ(Quiz) Online Test Free

MCQ (Quiz) of GK Online Practice

Q1. According to Census 2011, which of the following state has the lowest population density in India?
A Mizoram
B Nagaland
C Arunachal Pradesh
D Himachal Pradesh
Correct Answer: Option C
Explanation: According to Census-2011, the population density of Arunachal Pradesh is only 17 people per square km.

Q2. According to Census 2011, which union territory has the highest population density?
A Delhi
B Chandigarh
C Lakshadweep
D Andaman and Nicobar Islands
Correct Answer: Option A
Explanation: According to the census 2011, the density of National Capital Territory of Delhi is 11,320 persons per sq km.

Q3. What is the unit of population density measurement?
A Family / meter
B Person/ sq. km
C Family / cm
D Person / Hector
Correct Answer: Option B
Explanation: Population density is measured in person per km. It is measured that how many people live in one km.

Q4. Which of the following statements is true?
A According to the census 2011, India’s population density is 328 people per km.
B Uttar Pradesh’s population density is 892 person per km
C West Bengal has the highest population density
D None of the following
Correct Answer: Option D
Explanation: None of the above

Q5. According to the census 2011, which state has the highest density?
A West Bengal
B Delhi
C Bihar
D Kerala
Correct Answer: Option C
Explanation: Bihar’s population density is the highest 1102. Delhi is a union territory while in question the “state” is asked.

Q6. Which of the following area receive highest average rainfall?
A Ganga valley
B Mawsynram
C Cherrapunji
D Himalayas
Correct Answer: Option B

Q7. Which of the following is a striking feature of hot weather season?
A Loo
B Mahawat
C Low temperature
D None of the above
Correct Answer: Option A

MCQ (Quiz) of GK Online Practice

Q8. Which of the following is a feature of cold weather season?
A Low temperature
B Low humidity
C Inflow of cyclonic disturbances
D All of the above
Correct Answer: Option D

Q9. Which of the following are months of cold weather season?
A April to June
B Mid-November to February
C January to March
D July to October
Correct Answer: Option B

Q10. Which of the following are seasons of India?
A Retreating monsoon
B Advancing monsoon
C Summer
D All of the above
Correct Answer: Option D

Q11. The Sovereignity of Indian Parliament is restricted by:-
A Judicial Review
B By the Powers of Provided to President of India
C By the Leader of Opposition
D By the Powers provided to Prime Minister of India
Correct Answer: Option A

Q12. Within how much duration should the proposal for imposing emergency should be presented to Parliament for approval?
A Within 6 months
B Within 1 month
C Within 2 Months
D Within a year
Correct Answer: Option B

Q13. Which constitutional amendment imposed a limit on the size of Union Cabinet?
A 65th Amendment
B 90th Amendment
C 91st Amendment
D 88th Amendment
Correct Answer: Option C

Q14. Who among the following had to resign after withdrawal of support by Congress (I)?
A Chaudhary Charan Singh
B Chandrashekhar
C H. D. Devagowda
D All of the above
Correct Answer: Option D

MCQ (Quiz) of GK Online Practice

Q15. Which of the following bills needs the approval of President of India before being introduced to the Parliament?:
(1)Bill with regard to formation of a new State
(2) Such tax related bills where States are involved
(3) To change the boundaries of States
(4) On Money Bills
Choose the right option:
A 2,3,4
B 1,2,3
C 1,3,4
D All of the above
Correct Answer: Option D

Q16. Here are the contributions of sectors to the GDP, arrange them from highest to lowest?
A Agriculture, Manufacturing, Tertiary
B Agriculture, Tertiary, Manufacturing
C Tertiary, Manufacturing, Agriculture
D Manufacturing, Tertiary, Agriculture
Correct Answer: Option C

Q17. As per World Bank indications, low income countries have income of?
A $1000 or below
B $987 or below
C $1035 or below
D $1023 or below
Correct Answer: Option C

Q18. India falls in the category of (according to World Bank)?
A Low Income Economies
B Lower Middle Income Economies
C Uppe Middle Income Economies
D High Income Economies
Correct Answer: Option B

Q19. Mixed economy has the characterstic:
A Existence of capitalism
B Privatisation
C Existence of both Public and Private Sector
D Globalisation
Correct Answer: Option C

Q20. The existence of _______ is referred as dual economy?
A Import and Export activity
B Bilateral ties
C Traditional and Modern aspects in Economy
D Budget Union
Correct Answer: Option C

Q21. Regional planning relates to:
A Development of various sectors of economy
B Area specific approach of development
C Area differences in transportation network
D Development of rural areas
Correct Answer: Option C

Q22. Which one of the following is the second largest producer of sugar?
A Maharashtra
B Punjab
C Uttar Pradesh
D Tamil Nadu
Correct Answer: Option C

MCQ (Quiz) of GK Online Practice

Q23. The nucleus of the Hugli Industrial Region is:
A Kolkata-Haora
B Kolkata-Medinipur
C Kolkata-Rishra
D Kolkata-Konnagar
Correct Answer: Option A

Q24. The first modern cotton mill was established in Mumbai because:
A Mumbai is a port
B It is located near cotton growing area
C Mumbai was the financial centre
D All of the above
Correct Answer: Option B

Q25. The earliest Iron and Steel Company to be established in India was:
A IISCO
B TISCO
C Visvesvaraiya Iron and Steel Works
D Mysore Iron and Steel Works
Correct Answer: Option B

Q26. _________ of the MNREGA funds is to be spent directly by gram panchayats as per Section 13 of the MNREGA Act.
A 10%
B 50%
C 20%
D 80%
Correct Answer: Option B

Q27. In which year did the S.R. Bomrnai vs Union of India case regarding Centre State relations take place?
A 1900
B 2005
C 1994
D 2010
Correct Answer: Option C

Q28. The Punchi Commission is related to which of the following?
A Federal Structure
B State Reorganisation issue
C Inter-state River Disputes
D None of the above
Correct Answer: Option A

Q29. The Election Commission of India plays the role of a _____.
A Advisory body
B Quasi Judicial Power
C Regulatory Body
D Constitutional Body
Correct Answer: Option D

Q30. What is the University Grants Commission (UGC) of India designated as?
A Advisory body
B Constitutional Body
C Statutory Body
D None of the above
Correct Answer: Option C

Q31. Joint session of the parliament is arranged under the article……..
A 73
B 103
C 108
D 249
Correct Answer: Option C

Q32. Who is the current Chairman of National Human Rights Commission?
A Cyriac joseph
B K.G. Balakrishnan
C Markedey katju
D Lila Samson
Correct Answer: Option A

MCQ (Quiz) of GK Online Practice

Q33. The Chairman of the National Human Rights Commission (NHRC) must be :
A Retired judge of high court
B A lawyer who has the eligibility to be a judge of Supreme Court
C Retired Judge of Supreme Court
D Retired Attorney General of India
Correct Answer: Option C

Q34. The Chairperson and members of the NHRC are appointed on the recommendation of a committee consisting of:
A Prime Minister, Home Minister, Leader of Opposition in both houses of Parliament, Lok Sabha Speaker
B Prime Minister, Home Minister, Leader of Opposition in both houses of Parliament, Lok Sabha Speaker and Deputy Chairman of Rajya Sabha
C Prime Minister, Home Minister, Leader of Opposition in both houses of Parliament, Lok Sabha Speaker and President
D Prime Minister, Home Minister, President and Chief Judge of Supreme Court
Correct Answer: Option B

Q35. The Chairman of NHRC is appointed for the period of:
A 6 years or till the age of 70 years
B 6 years or till the age of 65 years
C 5 years or till the age of 65 years
D 5 Years or till the age of 70 years
Correct Answer: Option D

Q36. NHRC was established in the year:
A 1991
B 1993
C 1965
D 1990
Correct Answer: Option B

Q37. Which of the following imaginary line almost divides India into two equal parts?
A Equator
B Tropic of Cancer
C Tropic of Capricorn
D Arctic Circle
Correct Answer: Option B

Q38. Which of the following water bodies is the home of Lakshadweep?
A Arabian Sea
B Bay of Bengal
C Indian Ocean
D Atlantic Ocean
Correct Answer: Option A

Q39. Which of the following region supports the Karewa formation?
A North-eastern Himalayas
B Himachal-Uttaranchal Himalayas
C Eastern Himalayas
D Kashmir Himalayas
Correct Answer: Option D

MCQ (Quiz) of GK Online Practice

Q40. Where is the Loktak Lake situated?
A Kerala
B Uttaranchal
C Manipur
D Rajasthan
Correct Answer: Option C

Q41. At present how many official languages are specified in the Indian Constitution?
A 24
B 22
C 14
D 25
Correct Answer: Option B
Explanation: At present, 22 official languages are specified in the Indian Constitution. These official languages are as follows; Bengali, Bodo, Dogri, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Maithili, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Oriya, Punjabi, Sanskrit, Santhali, Sindhi, Tamil, Telugu, Urdu and Assamese.

Q42. In which schedule of the Indian Constitution, the official languages are specified?
A Schedule 5
B Schedule 6
C Schedule 7
D Schedule 8
Correct Answer: Option D
Explanation: In the eighth schedule of the Indian Constitution, 22 languages are specified. Originally there were 14 languages specified in this schedule. Four languages i.e. Maithili, Dogri, Bodo and Santhali were added in the year 2003.

Q43. Which of the following statement is not correct in the context of the official languages?
A Part XVII of the Constitution deals with the official language in articles 343 to 351.
B Until the President does not give any other arrangement, the work of High Court will be done only in English.
C The Official Language Act was passed in 1963
D Hindi written in Devanagari script is to be the official language of the union.
Correct Answer: Option B
Explanation: Until the Parliament does not give any other arrangement, the work of High Court and Supreme Court will be done in the English language only.

MCQ (Quiz) of GK Online Practice

Q44. Who can authorise the use of Hindi or any other language in the proceedings in the High Court of the state?
A Any House of the Parliament
B The Governor of a state
C The Governor may do so, but he must seek prior permission of the President
D Chief Justice of the Supreme Court
Correct Answer: Option C
Explanation: The Governor of a state has the power to allow Hindi or any other language in the proceedings in the High Court of the state.

Q45. If a person wants to file a public interest petition in the Supreme Court, then which language should be used in the petition?
A Any language from 22 official languages
B Petitioner can use his mother tongue
C Only in English
D None of the above
Correct Answer: Option C
Explanation: Parliament has not made any provision for the use of Hindi in the Supreme Court. Therefore, the Supreme Court hears only those petitions which are filed in English language.

Q46. Which of the following part of the Sun is visible by human?
A Photosphere
B Corona
C Chromospheres
D Core
Correct Answer: Option A

Q47. Which of the following part of the Sun is visible at the time of eclipse?
A Photosphere
B Corona
C Chromosphere
D Core
Correct Answer: Option B

Q48. Which is the deepest point from the sea level on the Earth?
A North Channel
B Pacific Ocean
C Mariana Trench
D Red Sea
Correct Answer: Option C

MCQ (Quiz) of GK Online Practice

Q49. What is the time taken by the light of the Sun to reach on the Earth?
A 8 Minute
B 9 Minute
C 7 minute 20 Second
D 8 Minute 18 Second
Correct Answer: Option D

Q50. Which of the following is the largest planet of the Solar System according to size?
A Jupiter
B Satrun
C Neptune
D Uranus
Correct Answer: Option A

Q51. According to Census 2011, which of the following state has the lowest population density in India?
A Mizoram
B Nagaland
C Arunachal Pradesh
D Himachal Pradesh
Correct Answer: Option C
Explanation: According to Census-2011, the population density of Arunachal Pradesh is only 17 people per square km.

Q52. According to Census 2011, which union territory has the highest population density?
A Delhi
B Chandigarh
C Lakshadweep
D Andaman and Nicobar Islands
Correct Answer: Option A
Explanation: According to the census 2011, the density of National Capital Territory of Delhi is 11,320 persons per sq km.

Q53. What is the unit of population density measurement?
A Family / meter
B Person/ sq. km
C Family / cm
D Person / Hector
Correct Answer: Option B
Explanation: Population density is measured in person per km. It is measured that how many people live in one km.

Q54. Which of the following statements is true?
A According to the census 2011, India’s population density is 328 people per km.
B Uttar Pradesh’s population density is 892 person per km
C West Bengal has the highest population density
D None of the following
Correct Answer: Option D
Explanation: None of the above

Q55. According to the census 2011, which state has the highest density?
A West Bengal
B Delhi
C Bihar
D Kerala
Correct Answer: Option C
Explanation: Bihar’s population density is the highest 1102. Delhi is a union territory while in question the “state” is asked.


3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *