GK Objective Question/Answer Online Test free

Published by success24hour on

GK Objective Question/Answer Online Test free

Dear friends our team provide youGK Objective Question/Answer Online Test free . It is very helpful in different competitive exams therefore you can read question and answer of GK from our website

MCQ(Quiz) of Genral Knowledge Online Test free

GK Objective Question/Answer Online Test free

GK Objective Question/Answer Online Test free

GK MCQ (Quiz) Online Practice

Q1. What is the salary of the president as per the revised salary in 2008?
A 1 lakh
B 1.5 lakh
C 2 lakh
D 2.5 lakh
Correct Answer: Option B

Q2. From whom the President takes oath for the President ship?
A PM
B Vice President
C CJI
D Lok Sabha Speaker
Correct Answer: Option C

Q3. What is the minimum age limit for the eligibility to become President of India?
A 25 years
B 30 years
C 35 years
D 40 years
Correct Answer: Option C

Q4. Under which article of Constitution, President can proclaim a Financial Emergency?
A 352
B 356
C 360
D 365
Correct Answer: Option C

Q5. How many times National Emergency has been declared in India till 2015?
A 1
B 2
C 3
D 4
Correct Answer: Option C

Q6. Victoria Falls separates Zimbabwe from which other country ?
A Angola
B Zambia
C Botswana
D Namibia
Correct Answer: Option B

Q7. Which two lakes form borders of Switzerland ?
A Geneva and Constance
B Lucerne and Constance
C Neuchatel and Geneva
D None of the above
Correct Answer: Option A

Q8. The great Asian river Mekong does not run through which of the following country ?
A Laos
B Cambodia
C China
D Malaysia
Correct Answer: Option D

Q9. Strait of Malacca separates ?
A Malaysia and Brunei
B Java and Brunei
C Sumatra and Malaysia
D None of the above
Correct Answer: Option C

Q10. Out of the following which capital city is not situated on the banks of the river Danube ?
A Rome
B Vienna
C Budapest
D Belgrade
Correct Answer: Option A

GK MCQ (Quiz) Online Practice

Q11. What is Import Quota?
A It is a tax for which higher income tax payers pay a smaller fraction of their tax than do lower income tax payers.
B It is the claim that the quantity supplied of a good rises when the price of the good rises.
C It is the claim that the quantity demanded of a good falls when the price of the good rises.
D It is a limit on the quantity of a good that can be produced abroad and sold domestically.
Correct Answer: Option D

Q12. What is Laffer Curve?
A It is a tax for which higher income tax payers pay a smaller fraction of their tax than do lower income tax payers.
B It is a graph of the relationship between rates of taxation and the resulting levels of government revenue.
C It is the claim that the quantity demanded of a good falls when the price of the good rises.
D It is the amount a seller is paid for a good minus the seller’s cost.
Correct Answer: Option B

Q13. What is Producer Surplus?
A It is a tax for which higher income tax payers pay a smaller fraction of their tax than do lower income tax payers.
B It is the claim that the quantity supplied of a good rises when the price of the good rises.
C It is the claim that the quantity demanded of a good falls when the price of the good rises.
D It is the amount a seller is paid for a good minus the seller’s cost.
Correct Answer: Option D

GK MCQ (Quiz) Online Practice

Q14. What is Consumer Surplus?
A It is a tax for which higher income tax payers pay a smaller fraction of their tax than do lower income tax payers.
B It is the claim that the quantity supplied of a good rises when the price of the good rises.
C It is a buyer’s willingness to pay minus the amount the buyer actually pays.
D It is the amount a seller is paid for a good minus the seller’s cost.
Correct Answer: Option C

Q15. What is Tax Incidence?
A It is a tax for which higher income tax payers pay a smaller fraction of their tax than do lower income tax payers.
B It is the manner in which the burden of a tax is shared among participants in a market.
C It is the claim that the quantity demanded of a good falls when the price of the good rises.
D It is the amount a seller is paid for a good minus the seller’s cost.
Correct Answer: Option B

Q16. Which of the following part of the Sun is visible by human?
A Photosphere
B Corona
C Chromospheres
D Core
Correct Answer: Option A

Q17. Which of the following part of the Sun is visible at the time of eclipse?
A Photosphere
B Corona
C Chromosphere
D Core
Correct Answer: Option B

Q18. Which is the deepest point from the sea level on the Earth?
A North Channel
B Pacific Ocean
C Mariana Trench
D Red Sea
Correct Answer: Option C

Q19. What is the time taken by the light of the Sun to reach on the Earth?
A 8 Minute
B 9 Minute
C 7 minute 20 Second
D 8 Minute 18 Second
Correct Answer: Option D

GK MCQ (Quiz) Online Practice

Q20. Which of the following is the largest planet of the Solar System according to size?
A Jupiter
B Satrun
C Neptune
D Uranus
Correct Answer: Option A

Q21. At present how many official languages are specified in the Indian Constitution?
A 24
B 22
C 14
D 25
Correct Answer: Option B
Explanation: At present, 22 official languages are specified in the Indian Constitution. These official languages are as follows; Bengali, Bodo, Dogri, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Maithili, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Oriya, Punjabi, Sanskrit, Santhali, Sindhi, Tamil, Telugu, Urdu and Assamese.

Q22. In which schedule of the Indian Constitution, the official languages are specified?
A Schedule 5
B Schedule 6
C Schedule 7
D Schedule 8
Correct Answer: Option D
Explanation: In the eighth schedule of the Indian Constitution, 22 languages are specified. Originally there were 14 languages specified in this schedule. Four languages i.e. Maithili, Dogri, Bodo and Santhali were added in the year 2003.

Q23. Which of the following statement is not correct in the context of the official languages?
A Part XVII of the Constitution deals with the official language in articles 343 to 351.
B Until the President does not give any other arrangement, the work of High Court will be done only in English.
C The Official Language Act was passed in 1963
D Hindi written in Devanagari script is to be the official language of the union.
Correct Answer: Option B
Explanation: Until the Parliament does not give any other arrangement, the work of High Court and Supreme Court will be done in the English language only.

GK MCQ (Quiz) Online Practice

Q24. Who can authorise the use of Hindi or any other language in the proceedings in the High Court of the state?
A Any House of the Parliament
B The Governor of a state
C The Governor may do so, but he must seek prior permission of the President
D Chief Justice of the Supreme Court
Correct Answer: Option C
Explanation: The Governor of a state has the power to allow Hindi or any other language in the proceedings in the High Court of the state.

Q25. If a person wants to file a public interest petition in the Supreme Court, then which language should be used in the petition?
A Any language from 22 official languages
B Petitioner can use his mother tongue
C Only in English
D None of the above
Correct Answer: Option C
Explanation: Parliament has not made any provision for the use of Hindi in the Supreme Court. Therefore, the Supreme Court hears only those petitions which are filed in English language.

Q26. According to Census 2011, which of the following state has the lowest population density in India?
A Mizoram
B Nagaland
C Arunachal Pradesh
D Himachal Pradesh
Correct Answer: Option C
Explanation: According to Census-2011, the population density of Arunachal Pradesh is only 17 people per square km.

Q27. According to Census 2011, which union territory has the highest population density?
A Delhi
B Chandigarh
C Lakshadweep
D Andaman and Nicobar Islands
Correct Answer: Option A
Explanation: According to the census 2011, the density of National Capital Territory of Delhi is 11,320 persons per sq km.

GK MCQ (Quiz) Online Practice

Q28. What is the unit of population density measurement?
A Family / meter
B Person/ sq. km
C Family / cm
D Person / Hector
Correct Answer: Option B
Explanation: Population density is measured in person per km. It is measured that how many people live in one km.

Q29. Which of the following statements is true?
A According to the census 2011, India’s population density is 328 people per km.
B Uttar Pradesh’s population density is 892 person per km
C West Bengal has the highest population density
D None of the following
Correct Answer: Option D
Explanation: None of the above

Q30. According to the census 2011, which state has the highest density?
A West Bengal
B Delhi
C Bihar
D Kerala
Correct Answer: Option C
Explanation: Bihar’s population density is the highest 1102. Delhi is a union territory while in question the “state” is asked.

Q31. Whose name is associated with formulation of Planning Strategy in Second Five Year Plan?
A Mahatma Gandhi
B Jawahar Lal Nehru
C Prasanta Chandra (P. C.) Mahalanobis
D B. R. Shenoy
Correct Answer: Option C

Q32. Twenty Point Programme’ was first launched in the year:
A 1969
B 1975
C 1977
D 1980
Correct Answer: Option B

Q33. The Rolling Plan concept in national planning was introduced by:
A Indira Gandhi Government
B The National Front Government
C The Janata Party Government
D Rajiv Gandhi Government
Correct Answer: Option C

Q34. National Development Council was constituted on:
A August 16, 1950
B August 6, 1952
C August 16, 1952
D April 1, 1951
Correct Answer: Option C

Q35. Economic Planning is in:
A Concurrent list
B State list
C Union list
D Not any specified list
Correct Answer: Option A

GK MCQ (Quiz) Online Practice

Q36. The river which does not have any bridges across it throughout its entire length is?
A Nile
B Thames
C Amazon
D Zambezi
Correct Answer: Option C

Q37. Which of the following river is the longest river in the United Kingdom?
A Severn
B Thames
C Trent
D Great Ouse
Correct Answer: Option A

Q38. Which river begins south of Equator and then crosses Tropic of Cancer before emptying into the sea?
A Nile
B Mekong
C Murray
D Brahmaputra river
Correct Answer: Option A

Q39. Which river crosses the Equator twice?
A Yangtze river
B Zaire river
C Amazon
D Brahmputra river
Correct Answer: Option B

Q40. Which of the following river is the longest river of Asia?
A Yangtze river
B Mekong river
C Indus river
D Brahmputra river
Correct Answer: Option A

Q41. Which of the following Article provides for the Appellate Jurisdiction of Supreme Court?
A Art. 130
B Art. 139
C Art. 134 and 132(1)
D None of the above
Correct Answer: Option C

GK MCQ (Quiz) Online Practice

Q42. The proposal to have elected Governors was left in the draft of the Constitution of India as:-(1) it would have meant to be a second election
(2) Election would have been based on bigger political issues
(3) Elected Governor would have considered himself superior over the Chief Minister
(4) Governor has to work under the Parlimentary system of Governance
Which of the above is correct?
A 1 and 2
B 2 and 3
C 1,3 and 4
D 2,3 and 4
Correct Answer: Option C

Q43. Which right is derived from reading Article 21 and Article 19 (1) together?
A Right to foreign travel
B Right to asylum
C Right to lonliness
D Right to information
Correct Answer: Option C

Q44. In Uttar Pradesh, the Gram Panchayats are :-(1) elected by all the people above 18 years of age
(2) By all the electors listed in the area
(3)By the Members of Gram Panchayat
Which of the following is correct?
A Only 2
B Only 3
C 2 and 3
D All of the above
Correct Answer: Option A

Q45. Governor of any State::-(1) is appointed by President of India
(2) He is the Executive head of the State
(3) Enjoys his tenure as per wish of the President
(4) Appointed for a term of five years
Which of the above facts is correct?
A 1,2,4
B 1,2
C 1,2,3
D सभी चारों
Correct Answer: Option D


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *