History MCQ (Quiz) Online Free Test

Published by success24hour on

History MCQ (Quiz) Online Free Test

Dear friends we provide History MCQ (Quiz) Online Free Test .It is very helpful in different competitive exams and interview like SSC, Bank, Railway, LIC, IAS, PCS, SI, Clerk etc therefore you can give online test form our website

History MCQ (Quiz) in English Online Free Test

History MCQ (Quiz) Online Free Test

History MCQ (Quiz) Online Free Test

we always provide you different materials for competitive exams for your preparation but today we provide online test for you

1. Atala Masjid which was built by Sultan Ibrahim is located at?
A) Jaunpur
B) Kanpur
C) Agra
D) Mysore
Answer- A

2. The caves and rock-cut temples at Ellora are?
A) Buddhist and Jain
B) Hindu and Muslim
C) Buddhist only
D) Hindu, Buddhist and Jain
Answer- D

3. Who among the following built the famous Alai Darwaza?
A) Allaudin Khilji
B) Babur
C) Ibrahim Lodi
D) Shahjahan
Answer- A

4. Sakhi, Shabad and Ramaini were the notable work of?
A) Tansen
B) Rahim
C) Kabir
D) Tulsidas
Answer- C

5. Hamzanama paintings were produced during the reign of?
A) Humayun
B) Akbar
C) Jahangir
D) Shahjahan
Answer- B

6. Who built the famous Shalimar bagh of Srinagar?
A) Humayun
B) Akbar
C) Jahangir
D) Shahjahan
Answer- C

7. Which Mughal ruler constructed A new city called as Din Panah on the bank of Yamuna river?
A) Humayun
B) Babur
C) Jahangir
D) Aurangzeb
Answer- A

8. During the reign of which ruler use of Halo or Divine Lights were started in painting?
A) Iltutmish
B) Aurangazeb
C) Jahangir
D) Akbar
Answer-C

9. Mughal paintings were reached its zenith of progress during the reign of?
A) Babur
B) Aurangazeb
C) Jahangir
D) Shahjahan
Answer-C

10. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal ruler?
A) Akbar
B) Babur
C) Shahjahan
D) Jahangir
Answer-D

11. Which of the following was not the saint of Varkari sect?
A) Tukaram
B) Namdev
C) Eknath
D) Kabir
Answer-D

12. Surdas was a disciple of which among the following saints?
A) Guru Nanak
B) Guru Ramdas
C) Nimbarkacharya
D) Vallabhacharya
Answer-D

13. Which of the following drama was based on the Chandragupta Chandragupta’s marriage of Dharm-Swaminar and the execution of Shakaraj?
A) Mrikshamkatikam
B) Mudraraksha
C) Devichandragupt
D) Pratiyogyogandharyankam
Answer-C

14. Who was the writer of Swapanwasvadattam?
A) Vishadatta
B) Kalidas
C) Shudrak
D) Bhas
Answer-D

15. Which of the following drama tells the love story of Maharaj Udyan and Vasavadatta?
A) Mrikshamkatikam
B) Swapanwasvadattam
C) Pratiyogyogandharyankam
D) Charudattam
Answer-B

16. Which among the following drama tells the story of ceremonial description of Chandragupta Maurya’s crowning?
A) Malvikagnamitram
B) Vikramorshiyam
C) Abhigyanshakuntalam
D) Mudraraksha
Answer-D

17. Who among the following was the writer of the Malvikagnamitram drama (play)?
A) Vishadatta
B) Kalidas
C) Shudrak
D) Bhas
Answer-B

18. In which session of the Indian National Congress the National Anthem, Jana Gana Mana was sung for the first time?
A) Badruddin Tyabji
B) Rahimtulla M Sayani
C) Rashbehari Ghosh
D) Pandit Bishan Narayan Dar
Answer-D

19. Who was the president of Indian National Congress when the song Vande Mataram was first sung at the 12th session of the Indian National Congress?
A) Badruddin Tyabji
B) Rahimtulla M Sayani
C) Rahsbehari Ghosh
D) Pandit Bishan Narayan Dar
Answer-B

20. In which Session of the Indian National Congress the National Song Vande Mataram was sung for the first time?
A) Madras Session of 1887
B) Allahabad session of 1888
C) Surat Session of 1907
D) Calcutta session of 1896
Answer-D

21. In which session of Indian National Congress passes the resolution for Poorna Swaraj or complete independence?
A) Madras
B) Calcutta
C) Lahore
D) Delhi
Answer-C

22. Who was the first Englishman to become the president of INC was
A) George Yule
B) William Wedderburn
C) Alfred Webb
D) Henry Cotton
Answer-A

23. In which session of the Indian National Congress split into two part-Moderates and Extremists?
A) Surat Session
B) Nagpur Session
C) Bombay Session
D) Allahabad Session
Answer-A

24. Who was the Viceroy of British India at the time of first session of the Congress?
A) Lord Curzon
B) Lord Dufferin
C) Lord Mayo
D) Lord Minto
Answer-B

25. Who among the following presided the Lahore Session of Indian National Congress in 1909?
A) Dadabhai Naoroji
B) Rashbihari Ghosh
C) Madan Mohan Malaviya
D) Bishan Narayan Dar
Answer-C

26. First session of the Indian National Congress was held under the presidency of:
A) AO Hume
B) Badruddin Tyabji
C) JB Kriplani
D) WC bannerjee
Answer-D

27. Who has been chosen as the new chief of US space agency, NASA?
A) Jim Bridenstine
B) John Cornyn III
C) Mitchell McConnell
D) Cory Gardner
Answer-A

28. Miguel Diaz-Canel has been elected as the new President of which nation?
A) Nigeria
B) Zambia
C) South Africa
D) Cuba
Answer-D

29. Which country recently honoured the first conquest of Mount Everest without bottled oxygen?
A) India
B) Nepal
C) UK
D) China
Answer-B

30. What was the theme of the 2018 World Earth Day?
A) End Plastic Pollution
B) Save Mother Earth from Plastic
C) No to Plastic
D) Plastic Pollution: A Menace
Answer-A

31. Which country recently announced an economic corridor with multi-dimensional connectivity through the Himalayas?
A) China
B) India
C) Nepal
D) Bhutan
Answer-A

32. 8th South Asian Judo Championship was held in which country?
A) Bangladesh
B) Nepal
C) Pakistan
D) India
Answer-B

33. The world’s first female foreign ministers meeting will be held in which country?
A) Spain
B) UK
C) Sweden
D) Canada
Answer-D

34. Who received the first copy of the book ‘Adi Shankaracharya: Hinduism’s Greatest Thinker’?
A) Narendra Modi
B) Arun Jaitley
C) Venkaiah Naidu
D) Ramnath Kovind
Answer-D

35. When is the World Earth Day observed every year?
A) 20-Apr
B) 21-Apr
C) 22-Apr
D) 23-Apr
Answer-C

36. Who promulgated the ordinance to provide death penalty to rapists of girls below 12 years?
A) Narendra Modi
B) Dipak Misra
C) Ram Nath Kovind
D) Venkaiah Naidu
Answer-C

37. Which country has agreed to halt its nuclear tests and ICBM launches?
A) North Korea
B) Iran
C) Russia
D) China
Answer-A

38. The opposition submitted a motion to impeach which top Government official?
A) President
B) Chief Justice of Supreme Court
C) Vice President
D) Finance Minister
Answer-B

39. Union Government is going to roll out initiative for prevention and control of which disease?
A) Viral Hepatitis
B) Cholera
C) Dengue
D) Pneumonia
Answer-A

40. According to a new study published in Science journal, which animal may be the biggest mammal in 200 years?
A) Hippopotamus
B) Horse
C) Cow
D) Lion
Answer-C

41. The national assembly of which country has passed a controversial immigration law in a close vote?
A) Germany
B) Spain
C) UK
D) France
Answer-D

42. Iwakura Mission was associated with Industrial Revolution of which country?
A) Russia
B) Japan
C) England
D) Germany
Answer-B

43. Which country was the first one in Europe to introduce free and mandatory schooling?
A) England
B) Sweden
C) France
D) Germany
Answer-B

44. Who became the first African to win an Olympic gold medal in track and field?
A) Sid Atkinson
B) Abebe Bilal
C) Charles Winslow
D) Ken McArthur
Answer-B

45. Against which team and in what year Sachin Tendulkar made his debut in Ranji Trophy?
A) 1988, Gujarat
B) 1989, Punjab
C) 1987, Andhra Pradesh
D) 1986, Tamil Nadu
Answer-A

46. Against which team and in what year Sachin Tendulkar made his debut in Ranji Trophy?
A) 1988, Gujarat
B) 1989, Punjab
C) 1987, Andhra Pradesh
D) 1986, Tamil Nadu
Answer-B

47. Which American astronomer announced that the Milky Way was spiral shaped ?
A) William Morgan
B) Dirk Brouwer
C) Halton Arp
D) Lawrence H. Aller
Answer-A

48. Who won the first World Championship of Formula 1 for Drivers in 1950 ?
A) Stirling Moss
B) Nigel Mansell
C) Juan Manuel Fangio.
D) Giuseppe Farina
Answer-D

49. When was the Panchsheel Agreement signed by India and China?
A) 29 April 1954
B) 21 May 1934
C) 15-Apr-56
D) 21 December 1978
Answer-A

50. Which treaty was signed between Russia and USA in 1987 ?
A) Treaty of Jassy
B) Rus’–Byzantine Treaty
C) Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty
D) Khasavyurt Accord
Answer-C

51. Whom did Professor Leonard Kleinrock’s laboratory at University of California, Los Angeles (UCLA) sent the first message over the ARPANET from computer?
A) Ubiquitous Computing Research Resource Centre
B) Mixed Reality Lab
C) Digital Point Institute of Computer Sciences
D) Stanford Research Institute (SRI)
Answer-D

52. Who was the first woman to lead an Islamic nation?
A) Benazir Bhutto
B) Megawati Sukarnoputri
C) Masoumeh Ebtekar
D) Tansu Ciller
Answer-A

53. Intelsat I, world’s first commercial communications satellite was also called:
A) Little Bird
B) Flying Bird
C) Early Bird
D) None of the above
Answer-C

54. When did the wall of Berlin fall in Germany?
A) 5th May 1987
B) 11th September 1989
C) 4th February 1978
D) 11th November 1989
Answer-D

55. Who was known as the First Lady of Argentina?
A) Julieta Candela
B) Eva Perón
C) Florence Nightingale
D) Valentina Sofia
Answer-B

56. Which was the first manned space station that USSR launched?
A) Salyut 1
B) Herschel
C) Sina(h)-1
D) BeppoSAX
Answer-A

57. Which state became part of India in 1975?
A) Sikkim
B) Goa
C) Himachal Pradesh
D) None of the above
Answer-A

58. Valentina Tereshkova is the first woman to travel into space. In which year did she achieve this feat?
A) 1987
B) 1963
C) 1972
D) 1961
Answer-B

58. When was ISO 9000 trademark first published?
A) 1983
B) 1981
C) 1984
D) 1987
Answer-D

59. In which year did Dalai Lama seek asylum in India?
A) 1959
B) 1948
C) 1956
D) 1967
Answer-A

60. Name the book that was first published in Dutch in 1947 under the title Het Achterhuis and later published in English as well?
A) The Dinner
B) In My Father’s Garden
C) The Discovery of Heaven
D) The Diary of a Young Girl
Answer-D

61. Who unravelled the structure of DNA?
A) James Watson & Francis Crick
B) Mark Twain & Nikola Tesla
C) Andrew Jackson & Davy Crockett
D) None of the above
Answer-A

62. Who unravelled the structure of DNA?
A) James Watson & Francis Crick
B) Mark Twain & Nikola Tesla
C) Andrew Jackson & Davy Crockett
D) None of the above
Answer-C

63. Which movie did Charlie Chaplin make after making ‘A King in New York’ ?
A) Dough and Dynamite
B) A Countess from Hong Kong
C) In the Park
D) Getting Acquainted
Answer-B

64. In which year former footballer Michael Knighton bought the football club Manchester United?
A) 1989
B) 1967
C) 1955
D) 1981
Answer-A

65. Who developed ELKA 6521, the first calculator in the world which included the square root function?
A) Stevens Institute Of Technology
B) New England Institute of Technology
C) Central Institute for Calculation Technologies
D) Illinois Institute of Technology
Answer-C


10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *