History Objective Question/Answer Online Test free

Published by success24hour on

History Objective Question/Answer Online Test free

Dear friends we provide youHistory Objective Question/Answer Online Test free. In this session we Provide you MCQ question and answer therefore you can practice these question for different exams. It is useful in different competitive exams like Bank, Railway, SSC, IAS, PCS, Clerk, Highcourt etc.

History MCQ (Quiz) Online Test free

History Objective Question/Answer Online Test free

History Objective Question/Answer Online Test free

History MCQ in English Online Test free

1. Which country gained independence from United Kingdom in the year 1966?
A) Gambia
B) Kiribati
C) Latvia
D) Niger
Answer-A

2. Name the person who had sent NASA into space at the age of 77?
A) Loren Acton
B) John Glenn
C) Owen K. Garriott
D) Daniel C. Burbank
Answer-B

3. Which is the world’s third largest stock exchange market?
A) Korea Exchange
B) Shenzhen Stock Exchange
C) Japan Exchange Group
D) Hong Kong Stock Exchange
Answer-C

4. In which year the United Nations established the World Health Organization?
A) 1948
B) 1978
C) 1967
D) 1956
Answer-A

5. In 1973, Spanish Prime Minister Admiral Luis Carrero Blanco was assassinated. How was he killed?
A) He was poisoned
B) In a car bomb attack
C) He was killed by gun shot
D) None of the above
Answer-B

6. Who coined the term Fiber optics?

A) Wil van der Aalst
B) Narinder Kapany
C) Jonathan James
D) Ramesh Jain
Answer-B

7. Douglas Engelbart is credited for innovation of what?
A) Computer mouse
B) Floppy drivers
C) Compact disc
D) None of the above
Answer-A

8. After the first world war, Treaty of Trianon was signed by which of the following country?
A) Russia
B) Austria
C) Bulgaria
D) Hungary
Answer-D

9. After the first world war, Treaty of Neuilly was signed by which of the following country?
A) Russia
B) Austria
C) Bulgaria
D) Hungary
Answer-C

10. After the first world war, Treaty of Sevres was signed by which of the following country?
A) Russia
B) Austria
C) Bulgaria
D) Turkey
Answer-D

11. During first world war, which was the famous American merchant ship sunk by Germany?
A) Lusitania
B) Latvia
C) Lithuania
D) Wilson
Answer-A

History MCQ in English Online Test free

12. During first world war, the Czarist government was overthrown by?
A) Lenin
B) Mikhail Gorbachev
C) Noam Chomsky
D) None of the above
Answer-A
13. The great depression in 1930s affected whole world except?
A) Russia
B) USA
C) Britain
D) All of the above
Answer-A

14. In which of the following year the Great Depression was began?
A) 1919
B) 1929
C) 1939
D) 1949
Answer-B

15. During the Great Depression who was the president of America?
A) Woodrow Wilson
B) Herbert Hoover
C) John Nixon
D) Franklin D Roosevelt
Answer-D

16. The policy formulated to compact depression by FD Roosevelt was known as?
A) New Dawn
B) New Hope
C) New Deal
D) New Sun
Answer-C

17. In which of the following year Franklin D Roosevelt assumed office as President?

A) 1943
B) 1933
C) 1923
D) 1913
Answer-B

18. Benito Mussolini was related to?
A) Facism
B) Nazism
C) Buddhism
D) Jainism
Answer-A

19. Mussolini became the dictator of which of the following country?
A) Germany
B) Italy
C) Greece
D) Russia
Answer-B

20. Which of the following socialist paper was edited by Mussolini?
A) Unnati
B) New Hope
C) New Dawn
D) Avanti
Answer-D

21. The Fascist Revolutionary Party was renamed as National Fascist Party in which of the following year?
A) 1921
B) 1931
C) 1941
D) 1951
Answer-A

22. The followers of Mussolini was called as?
A) Red shirts
B) Green shirts
C) Blue shirts
D) Black shirts
Answer-D

23. Who of the following was called as “Duce” by his followers?
A) Mussolini
B) Hitler
C) Lenin
D) Stalin
Answer-A

24. Secret police of Mussolini was known as?
A) KORA
B) OVRA
C) Both
D) None of the above
Answer-B

History MCQ in English Online Test free

25. Lateran treaty was signed between?
A) Pope & Mussolini
B) Pope & Hitler
C) Hitler & Mussolini
D) None of the above
Answer-A

26. Which of the following is the apex judicial organ of the UN?
A) ILO
B) IMF
C) International Court of Justice
D) None of the above
Answer-C

27. How many parameters or conditions are required to become a member of the UN as per Article 4 of the UN Charter?
A) 6
B) 5
C) 3
D) 2
Answer-D

28. Which of the following attribute (s) are required to become a member of the UN?
A) It must be a state, it must be peace loving
B) It must accept the obligations to the Charter; it must be willing to carry out these obligations
C) It must be able to carry out these obligations
D) All the above
Answer-D

29. How many types of members are there in UN as per UN Charter?
A) 2
B) 4
C) 3
D) 1
Answer-A

30. What are the types of Category outline by the Charter of the UN?
A) Original members
B) States which may be admitted to the UN in accordance with the provision of Article 4 of the Charter
C) A and B
D) None of the above
Answer-A

31. Which of the following organ of UN who takes the decision whether a state is peace loving and whether it is able and willing to carry out obligations of the UN Charter?
A) UN General Assembly
B) Security Council
C) A and B
D) None of the above
Answer-C

32. Which of the following article of the UN Charter envisages the exclusion of the member from the UN?
A) Article 6
B) Article 8
C) Article 9
D) Article 10
Answer-A

History MCQ in English Online Test free

33. Who recommends the UN General Assembly on the suspension of UN membership?
A) Judicial Body
B) International Judicial Community
C) Security Council
D) All of the above
Answer-C

34. How many votes are required for the suspension of a state from UN membership?
A) One-fourth majority
B) Two-third majority
C) Absolute majority
D) Two-fourth majority
Answer-B

35. How many representatives can acclaim from a member state in the UN General Assembly?
A) Not more than 10
B) Not more than 8
C) Not more than 7
D) Not more than 5
Answer-D

36. The Pandyas ruled over the present day Southern Tamil Nadu. Their capital was located at which place?
A) Madurai
B) Mahabalipuram
C) Kottayam
D) Chennai
Answer-A

37. Nediyon, Palyagasalai Mudukudumi Peruvaludhi and Mudathirumaran were related to which of the following dynasty?
A) Chola
B) Chera
C) Pallava
D) Pandyas
Answer-D

38. Who was responsible for the execution of Kovalan for which Kannagi burnt Madurai?
A) Aryappadai Kadantha Neduncheliyan
B) Talaiyalanganattu Cheruvenra Neduncheliyan
C) Mudathirumaran
D) Rajendra I
Answer-A

39. Which of the following king won the battle of Talaiyalanganam?
A) Aryappadai Kadantha Neduncheliyan
B) Talaiyalanganattu Cheruvenra Neduncheliyan
C) Mudathirumaran
D) Rajendra I
Answer-B

40. Talaiyalanganam is located in which of the following district?
A) Madurai
B) Kollam
C) Tanjore
D) None of the above
Answer-C

41. Who has written Maduraikkanji?
A) Kalidasa
B) Vasudeva
C) Nagarjuna
D) Mangudi Maruthanar
Answer-D

42. Maduraikkanji book desribes the socio-economic condition of which dynasty?
A) Chola
B) Chera
C) Pallava
D) Pandyas
Answer-D

43. The book Maduraikkanji gives information about flourishing of which seaport?
A) Kandla
B) Paradeep
C) Korkai
D) Marmagoa
Answer-C

44. The last famous Pandyan king was?
A) Nediyon
B) Mudathirumaran
C) Uggira Peruvaludhi
D) None of the above
Answer-C

History MCQ in English Online Test free

45. The Pandyan rule during the Sangam Age began to decline due to the invasion of?
A) Greeks
B) Arabs
C) Mongols
D) Kalabhras
Answer-D

46. In Sangam polity ministers were known as?
A) Amaichchar
B) Anthanar
C) Senapathi
D) Thuthar
Answer-A

47. In Sangam polity priests were known as?
A) Amaichchar
B) Anthanar
C) Senapathi
D) Thuthar
Answer-B

48. Which of the following belong to Madras School of Art?
A) Debi Prasad Roy Chowdhury
B) K.C.S Paniker
C) Both A and B
D) Neither A nor B
Answer-C

49. The Progressive Artists Group in Bombay in 1948 was developed under ……………
A) K.C.S Paniker
B) S .H. Raza
C) Francis Newton Souza
D) S.K. Bakre
Answer-C

50. The art of painting reached its climax during the period of which emperor of Medieval India?
A) Akbar
B) Shah Jahan
C) Jahangir
D) Aurangzeb
Answer-C


6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *