Science & Technology MCQ (Quiz) Online Test Free

Published by success24hour on

Science & Technology MCQ (Quiz) Online Test Free

Dear friends our success team provide youScience & Technology MCQ (Quiz) Online Test Free. In this post you get the objective question of Science and Technology therefore you can prepare as per your exam pattern. you can practice for different exam like SSC, Bank, Railway, Air Force, Police, SI, IAS, PCS etc.

Science & Technology in English MCQ (Quiz) Online Test Free

Science & Technology MCQ (Quiz) Online Test Free

Science & Technology MCQ (Quiz) Online Test Free

Science & Technology in English MCQ (Quiz) Online Test Free

1. What is the technique called by which the genome of an organism can be split up into different sized molecules?
A) Electrolysis
B) Electrophoresis
C) Chromatography
D) None of these
Answer-B

2. Which one of the following is not associated with Huntington’s chorea?
A) Depression
B) Psychological problem
C) Uncontrolled jerking of the body
D) Partial Albinism
Answer-D

3. Which of the following structures of protein is stored in protein data bank?
A) Poly dimensional structure
B) Two dimensional structure
C) Three dimensional structure
D) None of the Above
Answer-C

4. Which one of the following is not a primary Database?
A) GDB ( human)
B) SWISS – PROT
C) Protein 3D structure
D) Gene bank protein
Answer-A

5. The fertilized eggs are selected for the transfer of which of the following?
A) DNA Segment
B) Whole nuclei
C) Whole chromosome
D) All of the above
Answer-D

6. Karyotyping is useful for detecting which of the following?
A) Translocation of chromosome
B) Gene therapy
C) Genotypic character
D) Cell division
Answer-A

7. Which one of the following genetic diseases mostly affects boys?
A) Albinism
B) Agammaglobulinemia
C) Huntington’s Chorea
D) None of these
Answer-B

8. Which one of the particular radiation can damage DNA?
A) Electromagnetic
B) Atomic
C) Infrared
D) Magnetic
Answer-A

9. By which of the following treatments, stones formed in urinary bladder can be disintegrated?
A) Bypass Surgery
B) Haemodialysis
C) Lithotripsy
D) Pedigree Analysis
Answer-C

10. A person with (Hbs tibs) dies due to damaged___________.
A) Spleen
B) Pancreas
C) Liver
D) Eye
Answer-A

11. What is a zoom lens?
A) It is a lens having fixed focal length
B) It is a lens having variable focal length
C) It is a lens used in radio telescopes
D) None of the above
Answer-B

12. The chromosome 6 to 12 that belongs to the group classified by Karyotyping in man is:
A) B
B) C
C) D
D) A
Answer-B

13. Which one of the following reflects back more sunlight as compared to other three?
A) Sand desert
B) Paddy crop land
C) Land covered with fresh snow
D) Prairie land
Answer-C

14. Which one of the following processes in the bodies of living organisms is a digestive process?
A) Breakdown of proteins into amino acids
B) Breakdown of glucose into CO2 and H2O
C) Conversion of glucose into glycogen
D) Conversion of amino acids into proteins
Answer-A

15. Which of the following materials along with iron ore and limestone is used to produce iron in a modern blast furnace?
A) Coke
B) Cementite
C) Coal
D) Bauxite
Answer-A

16. Which of the following compounds is not ionic in nature?
A) Lithium Chloride
B) Ammonium Chloride
C) Calcium Chloride
D) Carbon tetrachloride
Answer-D

17. Which of the following property is not of ionic compound?
A) Solubility in water
B) High melting and boiling points
C) Electrical conductivity in solid state
D) Electrical conductivity in molten state
Answer-B

18. The solution of one of the following compounds will conduct electricity. This compound is:
A) A. CCl4
B) B. HCl
C) C. CaCl2
D) D. CH3Cl
Answer-B

19. Which of the following statement is true about ionic compounds?
1.Ionic compounds conduct electricity when dissolved in water.
2.Ionic compounds are not soluble in water.
3.Ionic compounds are crystalline solids.
Correct options are:
A) Both 1 and 3
B) Both 1 and 2
C) Both 2 and 3
D) All the three
Answer-A

20. The atomic number of four elements P, Q, R, S are 6, 8, 10 and 12 respectively. The two elements which can react to form ionic compounds are:
A) P and S
B) Q and R
C) P and R
D) Q and S
Answer-D

21. In which disease of plant stem rot at soil line with brown to red lesions?
A) Rhizoctonia
B) Angular leaf Spot
C) Bacterial Blight
D) Bacterial Spot
Answer-A

22. Name a disease of plant in which fine webbing occurs on undersides of the leaves?
A) Spider Mites
B) Anthracnose
C) Mealybugs
D) Rhizoctonia
Answer-A

23. Name the disease of plant in which leaves, branches, fruits all are affected?
A) Spider Mites
B) Mealybugs
C) Aphids
D) Citrus Canker
Answer-D

24. In which of the following diseases of plant chlorophyll of the leaves get destroyed and leaves get shrinked?
A) Mosaic disease of tobacco
B) Citrus Canker
C) Tundu disease of wheat
D) Rhizoctonia
Answer-A

25. Bacterial blight of Rice disease of plant is caused due to which bacteria?
A) Pseudomonas bacteria
B) Xanthomonas citri bacteria
C) Xanthomonas oryzae bacteria
D) None of the above
Answer-C

26. In which disease of plant white mildew appears typically on underside of leaves?
A) Cylindrocladium
B) Angular leaf Spot
C) Downy Mildew
D) Black arm of Cotton
Answer-C

27. Name a disease of plant in which dark to light brown rot forms around wounded plant tissue?
A) Gray Mold
B) Citrus Canker
C) Spider Mites
D) None of the above
Answer-A

28. Bunchy top of banana plant disease which is caused due to:
A) Bacteria
B) Fungus
C) Virus
D) None of the above
Answer-C

29. Name the disease of plant in which large yellow spot appears on the leaves?
A) Bacterial Blight
B) Bacterial Spot
C) Aphids
D) Botrytis
Answer-A

30. Which disease of plant is known as ring disease?
A) Citrus Canker
B) Black arm of cotton
C) Wilt of Potato
D) None of the above
Answer-C

31. What are the symptoms of suffering from kidney disease?
A) High blood pressure
B) Respiration problem
C) Swelling on face, legs etc
D) All of the above
Answer-D

32. If a person is put on dialysis, he is suffering from:
A) Heart disease
B) Kidney disease
C) Respiratory problem
D) None of the above
Answer-B

33. Removal of waste from our body is due to the process of:
A) Excretion
B) Respiration
C) Exhalation
D) Double Circulation
Answer-A

34. What is the shape of the kidney?
A) It is an oval shaped organ.
B) It is bean shaped organ
C) It is rectangular in shape.
D) It has no fixed shape.
Answer-B

35. What is the function of Kidney?
A) It cleans blood by filtering it and removes waste products.
B) It regulates minerals in the body and produce hormones.
C) Both A and B are correct
D) Only A is correct
Answer-C

36. Secondary air pollutant is:
A) Ozone
B) Carbon monoxide
C) Nitrogen Dioxide
D) Sulphur dioxide
Answer-A

37. Who had coined the term SMOG?
A) Dr. Henry Antoine
B) Stephen Hawking
C) Nicolaus Copernicus
D) Nikola Tesla
Answer-A

38. SMOG is caused due to:
A) Emissions from vehicles
B) From incinerators
C) Oil paints
D) All of the above
Answer-D

39. SMOG is derived from :
A) Smoke
B) Fog
C) Both A and B
D) Only A
Answer-C

40. What is used as an antiseptic to sterilise wounds and syringes in hospitals?
A) Propanol
B) Ethyl alcohol
C) Butanol
D) Methanol
Answer-B

41. Which of the following is a use of ethanol?
A) Manufacturing paints
B) In cough syrups
C) In alcoholic drinks
D) All of the above
Answer-D

42. What is formed when ethanol reacts with ethanoic acid on warming in the presence of a few drops of concentrated sulphuric acid?
A) Ester
B) Ethene
C) Sodium Ethoxide
D) Ethane
Answer-A

43. Which of the following is used as a fuel in cars along with petrol?
A) Methane
B) Ethane
C) Butane
D) Ethanol
Answer-D

44. What is the boiling point of ethanol?
A) 100 degree °C
B) 50 degree °C
C) 88 degree °C
D) 78 degree °C
Answer-D

45. The reaction in which an unsaturated hydrocarbon combines with another substance to give a single product is called:

A) Addition reaction
B) Combustion reaction
C) Combination reaction
D) Substitution reaction
Answer-A

46. The cooking gas (LPG) mainly consists of:
A) Butane
B) Ethene
C) Ethyne
D) Propene
Answer-A

47. Which of the following is the chemical property of carbon compounds?
A) Combustion reactions
B) Substitution reactions
C) Addition reactions
D) All of the above
Answer-D

48. What type of flame is produced when the oxygen supply is sufficient?
A) Yellow flame
B) Blue flame
C) Orange flame
D) None of the above
Answer-B

49. What is the common name of ethanoic acid?
A) Acetic acid
B) Formic acid
C) Propionic acid
D) Butanoic acid
Answer-A

50. Which one of the following gases are released from the ground, minutes or hours before an earthquake is about to strike?
A) Xenon
B) Argon
C) Helium
D) Radon
Answer-D


10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *