Science & Technology MCQ(Quiz) Online Test Part-2

Published by success24hour on

Science & Technology MCQ(Quiz) Online Test Part-2

Dear friends our team provide youScience & Technology MCQ(Quiz) Online Test Part-2. In this session we provide you objective question and answer therefore you can prepare well for different competitive exams like SSC, Bank, Railway, Air Force, IAS, PCS, Engineering, etc.

Science & Technology in English MCQ(Quiz) Online Test Part-2

Science & Technology MCQ (Quiz) Online Test Free

Science & Technology MCQ (Quiz) Online Test Free

Science & Technology MCQ(Quiz) Online Test Part-2

Science & Technology MCQ(Quiz) Online Test Part-2

Science & Technology in English MCQ(Quiz) Online Test Part-2

1. Select the incorrect statement about gene therapy?
A) Gene Therapy is only for hereditary disorders.
B) Researchers in Britain have successfully treated patients suffering from blood-clotting via gene therapy.
C) The future generation of patient would not have the deformities like the one for which the patient was treated.
D) In gene therapy faulty gene is replaced.
Answer-C

2. Choose the correct statement about Plasmonics?
A) It is a chemical analysis of blood plasma.
B) It is study of sound in a plasmonic medium.
C) It deals with propagation, manipulation and localization of light at the nanoscale.
D) It is the study of gaseous plasma in space.
Answer-C

3. Which metal is used by the jewellers to make gold and platinum ornaments heavier?
A) Rhodium
B) Iridium
C) Erbium
D) Thorium
Answer-B

4. The record of electrical activity of muscle is known as ………?
A) Electro-Cardiogram (ECG)
B) Electro-Myogram (EMG)
C) Both A and B
D) Neither A nor B
Answer-B

5. How many types of Joints are present in our body?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 6
Answer-D

6. Finger bones are also known as………..
A) Hamate bone
B) Girdles
C) Phalanges
D) Metacarpal
Answer-C

7. Due to the presence of which pigment skeletal muscles are categorised in to red and white muscles?
A) Sarcoplasmic
B) Myoglobin
C) Myosin
D) None of the above
Answer-B

8. Name the smallest muscle?
A) Gutters maximus
B) Antagonisits
C) Stapedius
D) None of the above
Answer-C

9. Name the muscle that act in opposition to each other?
A) Cardiac Muscles
B) Skeletal Muscle
C) Antagonists muscle
D) Stapedius muscle
Answer-C

10. Name the thinnest bone of human body?
A) Stapes
B) Malleus
C) Incus
D) Fibula
Answer-D

11. Name the only movable bone in the skull of man?
A) Ethmoid bone
B) Mandible bone
C) Nasal bone
D) Lacrimal bone
Answer-B

12. Name the longest and heaviest bone of the body?
A) Femur
B) Fibula
C) Tibia
D) Ilium
Answer-A

13. What does Axial Skeleton consists of:
A) Skull
B) Vertebral Column
C) Ribs and Sternum
D) All of the above
Answer-D

14. Who demonstrated that mass of an atom is located in the nucleus?
A) Bohr
B) Thomson
C) Rutherford
D) Geiger-Marsden
Answer-C

15. During an atomic explosion, energy released is due to:
A) Conversion of protons into neutrons.
B) Conversion of chemical energy into heat energy.
C) Conversion of mechanical energy into nuclear energy.
D) Conversion of mass into energy.
Answer-D

16. What are isotopes?
A) Elements having equal number of protons but different neutrons.
B) Elements having equal number of neutrons but different protons.
C) Elements having equal number of protons and neutrons.
D) Elements having equal number of protons, neutrons and electrons.
Answer-A

17. Thermonuclear bob works on the principle of:
A) Fission
B) Fusion
C) Both A and B
D) None of the above
Answer-A

18. In which rays Mesons are found?
A) Beta rays
B) Gamma rays
C) Cosmic rays
D) Laser rays
Answer-D

19. In which rays Mesons are found?
A) Beta rays
B) Gamma rays
C) Cosmic rays
D) Laser rays
Answer-A

20. Which of the following atomic particle have a least mass?
A) Proton
B) Electron
C) Deutron
D) Neutron
Answer-B

21. Which of the following countries have nuclear weapons?
A) Libya
B) Israel
C) Both A and B
D) Neither A nor B
Answer-C

22. Which isotope of Uranium has the capacity to sustain the chain reaction?
A) U-230
B) U-235
C) U-245
D) U-225
Answer-B

23. Name the moderator used in the nuclear reactor?
A) Plutonium
B) Thorium
C) Graphite
D) Berilium
Answer-C

24. What is the unit of loudness?
A) Bel
B) Phon
C) Decibel
D) All of the above
Answer-D

25. What is Intensity of Sound?
A) It is inversely proportional to the square of the distance of point from the source.
B) It is directly proportional to the square of amplitude of vibration, square of frequency and density of the medium.
C) Both A and B
D) Neither A nor B
Answer-C

26. When a motor boat in a sea travels faster than sound, then waves just like shock-waves are produced on the surface of water. These waves are called …………..
A) Shock waves
B) Doppler’s waves
C) Refracted waves
D) Bow waves
Answer-D

27. Due to which phenomena sound is heard at longer distances in nights than in day?
A) Reflection
B) Refraction
C) Interference of sound
D) Diffraction of sound
Answer-B

28. Name the characteristic of the sound which distinguishes a sharp sound from a grave or dull sound?
A) Intensity
B) Echo
C) Pitch
D) Resonance
Answer-C

29. What is the speed of sound in air?
A) 330 m/s
B) 342 m/s
C) 334 m/s
D) 336 m/s
Answer-B

30. What type of waves are Sound Waves?
A) Latitudinal waves
B) Other than all options
C) Latitudinal mechanical waves
D) Longitudinal waves
Answer-D

31. Do you know the acceleration of the moon depends upon:
A) Gravitational force exerted on the moon by the Sun
B) Gravitational force exerted on the moon by the Planets
C) Gravitational force exerted on the moon by the Earth
D) Gravitational force exerted on the Earth by the Moon.
Answer-C

32. Who said that in the universe every body exerts a gravitational force on every other body?
A) Einstein
B) Irene Curie
C) Sir Isaac Newton
D) Galileo Galilei
Answer-C

33. Acceleration due to gravity decreases with:
A) Height
B) Weight
C) Amplitude
D) Altitude
Answer-D

34. What is the unit of the magnitude of the weight?
A) Distance (meter)
B) Mass (grams)
C) Force (Newton)
D) None of the above
Answer-C

35. Name the world’s first artificial Satellite?
A) Sputnik 1
B) INSAT-1B
C) Explorer 1
D) Aryabhata
Answer-A

36. When body falls towards earth its motion is due to:
A) Gravitational force
B) Motion due to gravity
C) Acceleration due to gravity
D) Because of zero weight
Answer-A

37. When satellite orbits close to a planet, its time period depends upon:
A) The mass of satellite
B) Radius of the planet
C) Mass of the planet
D) Density of the planet
Answer-D

38. If the mass of the earth is not changed and its radius decreased by 1% then the acceleration due to gravity on the surface of the earth would be:
A) Increase by 2 %
B) Decrease by 2 %
C) Increase by 9.8 %
D) Remains unchanged
Answer-A

39. The period of artificial geostationary satellite is:
A) 8 hours
B) 12 hours
C) 24 hours
D) 46 hours
Answer-C

40. What are the symptoms of the people suffering from latent Tuberculosis infection?
A) Have no symptoms
B) Patient feel sick
C) Spread TB bacteria to others
D) Patients have negative TB blood test.
Answer-A

41. World Health Organisation recommended a control strategy for TB known as:
A) DOTS
B) Gene therapy
C) Morphine
D) MCT
Answer-A

42. Tuberculosis can be separated into how many categories of progression?
A) One
B) Two
C) Three
D) Four
Answer-C

43. At which place the disease Tuberculosis was discovered?
A) The Institute of hygiene, Berlin
B) University of British Columbia
C) California Institute of technology
D) At Geneva, Switzerland
Show Solution
Answer-A

44. What is the theme of the World TB Day 2017?
A) I am stopping TB
B) Actions for life – Towards a world free of TB
C) Gear up to end TB
D) United to end TB
Answer-D

45. Name a causal organism which is responsible for causing TB?
A) Bacteria
B) Virus
C) Protozoa
D) None of the above
Answer-A

46. On which date the World Health Organization recognised to celebrate the World Tuberculosis Day?

A) 24-Mar
B) 24-Apr
C) 7-Apr
D) 14-Nov
Answer-A

47. Diamond ring occurs in which type of solar eclipse?
A) Total Solar eclipse
B) Partial Solar eclipse
C) Annular Solar eclipse
D) None of the above
Answer-A

48. What do you understand by an eclipse?
A) Partial or total blocking of light of one celestial object by another.
B) Partial or total blocking of light by Moon.
C) Partial or total blocking of light by Earth.
D) Partial or total blocking of light by Sun.
Answer-A

49. During lunar eclipse, the visible red colour is because of:
A) Dust in space
B) Dust in moon’s atmosphere
C) Dust in earth’s atmosphere
D) None of the above
Answer-C

50. What do you mean by Blood Moon?
A) It is total solar eclipse.
B) It is partial lunar eclipse with red glow
C) It is total lunar eclipse with deep red glow
D) None of the above
Answer-C


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *